REHAU gyármegnyitó: már 350 fő kapott munkát


Ünnepélyes keretek között adták át a REHAU – Automotive Kft. újhartyáni gyárát. Az üzem sikeresen megkezdte a termelést, olyannyira, hogy a világjárvány okozta gazdasági nehézségek ellenére a cég folyamatosan bővíti a dolgozók létszámát.

 

50 milliárd forint értékű beruházással létesített újabb üzemet Magyarországon autóipari alkatrészek szériagyártásához a piacvezető, német családi tulajdonban lévő autóipari vállalat, a REHAU. A nemzetközi terjeszkedésű polimer specialista cég globális hálózatának legmodernebb gyárának alapkövét 2018. szeptemberében tették le Újhartyánban.
A hivatalos megnyitó ünneplés is egyben: eddig több, mint egymillió festett termék került ki a gyártósorról, amelyből közel 300 ezer darab lökhárító volt.

 

„Szeretnék köszönetet mondani a helyi hatóságoknak és vállalatoknak, amiért energikusan és megbízhatóan támogattak bennünket az építkezés során. Őszinte köszönetemet fejezem ki mindazoknak, akik az újhartyáni üzem mögött álltak, és állnak, illetve akik elkötelezettségükkel hozzájárultak, és hozzájárulnak most is ahhoz, hogy ügyfeleinket elsőosztályú termékekkel lássuk el. Mindannyian tudjuk: egy új üzem felépítése és sikeres üzembehelyezése nem könnyű. Szente Ferenc gyárigazgató és csapata kiváló munkát végez, amire joggal lehetünk büszkék.” – mondta el a sajtótájékoztatón Marcus Distelhoff, REHAU-Automotive CEO.

 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a helyszínen kiemelte: a REHAU beruházásainak, és az elmúlt éves tevékenységeinek is köszönhetően Magyarország bekerült a világ 20 legnagyobb autóipari exportőr országa közé. 

„Miért nagy siker ez a beruházás nekünk? Mert ezt a beruházást is nagy nemzetközi versenyben nyertük el, hiszen a REHAU több mint 60 országban van jelen a világon, több mint 190 helyszínen, így még lett volna, -ha Győrt is ide számoljuk- 188 helyszín, ahova elvigyék ezt a beruházást. Nem tették, hanem a REHAU újra Magyarország mellett döntött. Számunkra ez egy nagy siker. Ráadásul ez a beruházás a magyar járműipar teljesítményét még tovább fogja javítani.  A tavalyi esztendőben 9400 milliárd forintnyi termelési értéket  állított elő a magyar autóipar, amely 160 ezer embernek ad munkát, és amely 90 százalékos exporthányaddal dolgozik. A REHAU beruházásainak és az elmúlt éves tevékenységeinek is köszönhetően Magyarország bekerült a világ 20 legnagyobb autóipari exportőr országa közé, és az elmúlt években háromszorosára nőtt csak a lökhárító exportja is.
Ráadásul a REHAU beruházása egy újabb kapcsot jelent a magyar-német gazdasági és kereskedelmi együttműködésben.” – fejtette ki Szijjártó Péter, aki megköszönte a magyar emberekbe vetett bizalmat is.

Mint ismert, a REHAU cégnek Győrben már van egy gyáregysége, az elmúlt évek pedig bebizonyították, hogy a magyar munkaerőre lehet építeni, ráadásul Újhartyánnak és Magyarországnak stratégiailag nagyszerű az elhelyezkedése ahhoz, hogy könnyedén el tudja látni a régiós partnereket.

 

Ütem szerint halad a termelés

A hivatalos megnyitó alkalmából tartott sajtótájékoztató kapcsán Szente Ferenc gyárigazgató, ügyvezető igazgató elmondta: a termelés ütem szerint halad a 63 ezer négyzetméteres üzemben.
– 2018 májusában kezdődött meg a gyár építése, 2019 szeptemberében fejeződött be, 2020 elején kezdtük meg a gyártást. Az újhartyáni egység már a második REHAU-gyár Magyarországon. Az elmúlt két évben a pandémia által okozott gazdasági nehézségek ellenére is folyamatosan bővítjük a dolgozói létszámot. Két év alatt 350 fő került felvételre, így már 900 fő dolgozik a REHAU Magyarország színeiben. A következő 2-3 évben szeretnénk további 300-350 embert felvenni, ugyanis az új elnyert üzleteinkhez kapcsolódóan további kapacitásbővítő beruházások várhatóak, amelyek a fröccsöntő üzemet és az összeszerelő üzemet érintik – árulta el Szente Ferenc.

 

Kulcsszereplő a robottechnika

A legkorszerűbb technológia jelen van Újhartyánban, a REHAU világszínvonalú robottechnikát alkalmaz elsősorban a festőüzemben, és folyamatosan frissíti az újgenerációs gépparkot – többek között ennek is köszönhető, hogy a festett műanyag alkatrész gyártók éllovasai között tartják számon.
A fejlesztések eredménye, hogy a gépek nagy szaktudású technikai személyzet segítségével látják el feladataikat, gépintelligenciájuknak köszönhetően önmagukat szabályozzák, irányítják, tisztítják, és előre megadott logika szerint még analizálást is végeznek.

 

A fenntarthatóság jegyében

A vállalat kiemelt figyelmet fordít a termelés során a környezetvédelemre. A legkorszerűbb technológiáknak és gépparknak köszönhetően a lakkozás során többek között energia és víz spórolható meg: hővisszanyerés, levegőkeringetés, száraz üledékmegkötő rendszerek és utóégető berendezések használatával növeli az energiahatékonyságot, a folyamatok így alig adnak le szennyvizet vagy elhasznált levegőt a környezetbe.

A festékellátó rendszer kialakítása pedig lehetővé teszi a minél kevesebb festék felhasználását a folyamatok során. A REHAU jelenleg a világon elérhető legfejlettebb rendszert használja, amelynek alapján az alapozó és bázisfestés során vízbázisú festéket használ. Az applikációból származó gázokat két lépcsőben ártalmatlanítja.

 

A REHAU számokban:

30 év – A REHAU – Automotive közel 30 éve prémium európai autómárkák közvetlen beszállítója.

10 ország, 50 telephely – A vállalat öt világhírű autógyártó számára gyárt fényezett elemeket.

50 milliárd forint – Az újhartyáni beruházás 150 millió euróból, azaz 50 milliárd forintból valósult meg.

350 munkavállaló Újhartyánban – Jelenleg ennyien vannak alkalmazásban az újhartyáni üzemben, ahol 3 műszakban folyik a termelés heti 5 napon. A vállalat az elkövetkezendő 2-3 évben még ugyanennyi munkavállaló felvételét tervezi.
900 munkavállaló Magyarországon – A győri és az újhartyáni dolgozókkal együtt mostanra ennyien dolgoznak a REHAU – Automotive Magyarország színeiben.

44 hektár – Ekkora területet vásárolt meg a REHAU tervei megvalósításához. Ennek jelenleg több mint a fele van beépítve.
63.000 négyzetméter – Ekkora méretű üzemben folyik a gyártás.

1.000.000 darab festett termék – A kezdés óta ekkora mennyiségű professzionálisan előállított, kész termék hagyta el a gyárat. Ebből körülbelül 300.000 darab volt lökhárító.
2.000.000 négyzetméter – A festőüzem kapacitása 2 millió négyzetméter évenként, amely a cégcsoporton belül is az egyik legnagyobb teljesítmény.