Rehau Automotive Újhartyán – a legmodernebb technológia

A világ legmodernebb létesítményei között az újhartyáni gyár

A REHAU újhartyáni üzeme az ipar 4.0 koncepció megvalósulása. Az információs technológia, és az automatizálás szoros összefonódásán alapuló gyártási folyamatok, a gépek egymással való kommunikációját elősegítő legmodernebb fejlesztések mind azt segítik, hogy a megrendelők igényei minél gyorsabban és pontosabban kerüljenek kiszolgálásra.

A legkorszerűbb technológia megvalósulását segíti az újhartyáni egységbe telepített újgenerációs géppark, és a világ élvonalában is kiemelkedő robottechnológia.

A vállalat már 20 éve együtt lélegzik az általuk használt technológiák gyártóival: a REHAU lett az első olyan műanyagelemeket gyártó cég a világon, amely nemcsak alkalmazza a technikát, együtt is működik a gyártókkal. Saját fejlesztői csapat dolgozik azon, hogy a gyártásból eredő tapasztalatok azonnali visszacsatolásával minden felmerülő igény teljesítve legyen a géppark által. Ez az újfajta megközelítés, hozzáállás és technikai előny segíti a vállalatot ahhoz, hogy előnyben legyen a piac más résztvevőihez képest.

A REHAU a 3D-offline rendszerű robotprogramját CAD modellek segítségével egy virtuális 3D világban hozza létre. Amikor a program az optimális fejlettséget eléri, áttelepítik egy valódi robotra. Ezután következik a teszt, vagyis a robot által megtörténik a lakkozás. A kollégák az eredményeket kielemzik, és a megfelelő adatokat visszatöltve a virtuális térbe, tovább tudják optimalizálni a programot. Ezt annyiszor ismétlik meg, ahányszor szükség van rá.

Intelligens, hiperérzékeny szenzorok segít a REHAU munkavállalóit a folyamatok során: ezek az eszközök is hozzájárulnak ahhoz, hogy a polimer megmunkálásának kompetenciája mellett a vállalat a felületlakkozás komplex, bonyolult területén is kiemelkedően teljesítsen. A REHAU vállalja, hogy 100 százalékban az autógyártók által megadott színekben lakkozza az elemeket.
Egy árnyalat elérése, helyessége és minősége számos befolyásoló tényezőtől függ, ám a hiperérzékeny szenzoroknak, és a folyamatos elemzéseknek köszönhetően a vállalat a tökéletes eredményt tudja szállítani a megrendelőknek, mellyel nemcsak a polimer megmunkálásának a területén vívta ki magának világszinten a jó hírnevet, hanem a felületlakkozásban is.


Digitális életrajz RFID-technológiával

Az úgynevezett RFID-technológia és rendszer használata gyorsabb, pontosabb és hatékonyabb adatbevitelt tesz lehetővé a folyamatok során. Az újhartyáni gyárban minden egyes legyártott lökhárító digitális életrajzot kap egy azonosítóval ellátott jeladó segítségével, így a termékeket a rendszerben azonnal le lehet követni. A technológia érdekessége, hogy a jeladó saját tápellátás nélkül működik, és amint a vevő antenna sugarában van, az életrajz írhatóvá és olvashatóvá válik. A rendszernek köszönhetően bármikor látható, hogy hol tart az adott termék a folyamatokban, mely gyártási lépések vannak még hátra a szállítása előtt, vagy hol található az üzemben. A felhasználók jogosultsági szintjüktől függően kaphatnak információkat a termékekről, illetve végezhetnek műveleteket.
A rendszerben az adatok riport formájában lekérdezhetőek, elemezhetőek, illetve exportálhatóak további feldolgozás céljából.  A technológia használatával nagy hatékonysággal, gyorsan elvégezhetőek a leltárok és ellenőrizhetők a termelési folyamatok, lényegesen csökkentve az erre fordított energiát és időt.


„Just in time” logisztikai elv

A vállalat versenyképességének növelése, és a költségek csökkentése céljából eszközként jelenik meg a jövőben a „Just in time” filozófia. Az elv megvalósítása kihat az egész logisztikai láncra, újszerű partneri kapcsolatok kialakítását teszi szükségessé a REHAU és a megrendelők között. A filozófia kellő mennyiségű, adott időben való szükséges termékek előállítását biztosítja, a lehető legkisebb gyártási sorozat termelését teszi lehetővé.
Az efféle beszállításnál az alkatrész a gyártósor végéről a minőségellenőrzés és a csomagolás után azonnal szállításra kerül a felhasználó gyártósorához az első műveletre. Ez a fajta beszállítás nemcsak a REHAU számára kedvező, a felhasználó is logisztikai műveleteket, ezáltal tőkét spórol meg. Ugyan az információáramlás egyszerűbbé és áttekinthetővé válik, a működési filozófia kihívások elé állítja a feleket.
A filozófia megköveteli a nagyfokú rugalmasságot és a gyors problémamegoldást.
Az ipar 4.0 koncepció megvalósulásának köszönhetően a világ legmodernebb létesítményei közé tartozik a REHAU-Automotive újhartyáni üzeme.


Mindent a környezetvédelemért

A fenntarthatóság a REHAU stratégiájának egyik mozgatórugója: a vállalat úgy érzi, kötelessége a jelen igényeinek kiszolgálása anélkül, hogy a jövő generációinak kilátásait veszélyeztetnék. Ennek tükrében felelősségteljesen jár el a vállalat a termelési folyamatok során. A körforgásos gazdasági modelltől kezdve a környezeti és munkahelyi biztonsággal kapcsolatos megközelítésükig a REHAU elvárja, hogy munkatársai és partnerei segítsenek egy olyan fenntartható vállalkozás felépítésében, amelyet a jövő generációi büszkén örökölhetnek. A vizes alapú lakkozást energiahatékony módon tudja a cég lefolytatni hővisszanyerés, levegőkeringetés, száraz üledékmegkötő rendszerek és termikus utóégető berendezések használatával, amelyeknek köszönhetően alig ad le az eljárás szennyvizet és elhasznált levegőt a környezetbe. A festékködöt például átvezetik egy kőzetporral teli kamrán, ahol a lakkrészecskék megtapadnak a poron. Amikor a por megtelik, a kőzetlisztet kicserélik, a régit pedig vagy megfelelően hulladékként eltávolítják, vagy akár más technikai folyamatokhoz fel is használják, mint alapanyag. Ezzel a rendszerrel sokkal kevesebb energiára és vízre van szükség.